X3 Installaties
Veelgestelde vragen
Heb je vragen over zonnepanelen, installatie of financiering? Je bent niet de enige! Hier vind je de meest gestelde vragen én onze deskundige antwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten!
Vraag en antwoord
Veelgestelde vragen
Algemeen
Zonnepanelen vereisen over het algemeen minimaal onderhoud. Je moet ze regelmatig inspecteren op vuil, stof of bladeren en ze schoonmaken indien nodig. Schoonmaken kan worden gedaan met een zachte borstel en zuiver water. Zorg ervoor dat er geen schaduw op de panelen valt, omdat dit de efficiëntie kan verminderen. Het is ook raadzaam om de elektrische bekabeling en omvormer regelmatig te controleren.
Zonnepanelen hebben doorgaans een levensduur van 25 tot 30 jaar of zelfs langer. Afhankelijk van het merk dat u kiest bieden fabrikanten vaak garanties die minimaal 25 jaar op de prestaties van de panelen liggen. Gedurende deze tijd zullen de panelen geleidelijk aan efficiëntie verliezen, maar ze blijven nog steeds elektriciteit produceren na hun levensduur.
- Besparingen op de energierekening: Zonnepanelen verminderen je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, wat resulteert in lagere energiekosten.
- Milieuvriendelijk: Ze verminderen de uitstoot van broeikasgassen en verminderen je ecologische voetafdruk.
- Verhoging van de woningwaarde: Een zonne-energiesysteem kan de waarde van je huis verhogen.
- Lage onderhoudskosten: Zonnepanelen vereisen minimaal onderhoud.
- Energieonafhankelijkheid: Je wordt minder afhankelijk van energieleveranciers en schommelingen in energieprijzen.
Financiën
De terugverdientijd van zonnepanelen varieert, maar ligt doorgaans tussen de 6 en 10 jaar. Dit is afhankelijk van factoren zoals de initiële kosten van het systeem, de energieprijzen, financiële incentives en de hoeveelheid energie die je zonnepanelen produceren.
Anno 2023 zijn er geen subsidies meer op zonnepanelen.
De kosten van een zonnepaneelsysteem variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van het systeem, het type panelen, de locatie en eventuele bijkomende kosten zoals installatie. Gemiddeld ligt de prijs tussen €4.000 en €10.000 per kilowatt-piek (kWp) geïnstalleerd vermogen.
Installeren
In de meeste gevallen is geen vergunning vereist voor de installatie van zonnepanelen op residentiële daken, maar dit kan variëren afhankelijk van je locatie en lokale bouwvoorschriften. Het is belangrijk om dit te controleren bij de gemeente voordat je begint met de installatie.
Tijdens de installatie worden zonnepanelen op het dak gemonteerd en stevig bevestigd. De panelen worden aangesloten op een omvormer, die gelijkstroom omzet in wisselstroom, die in huis wordt gebruikt. De omvormer wordt meestal binnen geïnstalleerd. Ten slotte wordt de bekabeling netjes afgewerkt en aangesloten op je elektrische systeem
Zonnepanelen werken het beste op daken met een goede blootstelling aan de zon gedurende het grootste deel van de dag. Er mag zo min mogelijk schaduw op vallen. De helling en oriëntatie van je dak kunnen ook invloed hebben op de efficiëntie van je zonnepanelen. Een professionele inspectie door een installateur kan helpen bepalen of je dak geschikt is.
De installatietijd voor zonnepanelen varieert afhankelijk van de grootte en complexiteit van het systeem, maar voor de meeste residentiële installaties duurt het doorgaans 1 tot 3 dagen.
Onderhoud
Ja, je kunt zonnepanelen zelf schoonmaken. Gebruik een zachte borstel en zuiver water om stof en vuil te verwijderen. Vermijd het gebruik van schurende materialen die de panelen kunnen beschadigen. Als je het niet zelf wilt doen, kun je ook professionele schoonmaakdiensten overwegen.
Het beste moment om zonnepanelen schoon te maken is meestal in de lente, voordat het zonlicht intenser wordt en de productiepiek begint. Zorg ervoor dat je ze schoonmaakt op een zonnige dag wanneer de panelen niet te heet zijn.
Over het algemeen is jaarlijks schoonmaken voldoende. In stoffige of vervuilde omgevingen kan vaker schoonmaken nodig zijn. Houd de panelen echter regelmatig in de gaten om te bepalen of schoonmaken noodzakelijk is.
Rendement
Ja, veel fabrikanten bieden prestatiegaranties die de energieproductie van zonnepanelen over een bepaalde periode dekken. Deze garanties variëren, maar de meeste garanderen 80% of meer van de oorspronkelijke capaciteit gedurende 25 jaar. Lees de garantievoorwaarden van je specifieke zonnepanelen zorgvuldig door voor meer informatie.
Overtollige energie wordt meestal teruggevoerd naar het elektriciteitsnet, waarvoor je een vergoeding of krediet krijgt op je elektriciteitsrekening, afhankelijk van het beleid van je energieleverancier. Dit proces staat bekend als “netto-metering” en verschilt per regio. Het kan je helpen de kosten van elektriciteit verder te verlagen.
Je kunt de energieopbrengst maximaliseren door:
- Zorgvuldige plaatsing van zonnepanelen om schaduw te minimaliseren.
- Regelmatig onderhoud en schoonmaak van de panelen.
- Investering in hoogwaardige zonnepanelen en omvormers.
- Monitoring van de prestaties om eventuele problemen snel op te sporen en op te lossen.
Het rendement van zonnepanelen is echt afhandelijk van het type paneel. Wij gebruiken uitsluitend de modernste panelen en deze hebben doorgaans een rendement van 15% tot 20% bij het omzetten van zonlicht in elektriciteit. Dit betekent dat ze 15% tot 20% van het invallende zonlicht omzetten in bruikbare elektriciteit.
De jaarlijkse energieopbrengst van je zonnepanelen varieert afhankelijk van het systeem en de locatie. Gemiddeld genomen kan een goed ontworpen systeem genoeg elektriciteit produceren om een groot deel van je energiebehoefte te dekken. Wij kunnen voor u een schatting maken op basis van je specifieke situatie.
Terugleveren
Als je zonnepanelen gedurende een heel jaar meer elektriciteit produceren dan je verbruikt, kun je mogelijk een vergoeding ontvangen voor de overtollige energie. Dit verschilt per regio en energieleverancier. Sommige leveranciers bieden een terugbetaling voor de overtollige energie, terwijl andere een krediet opbouwen dat je kunt gebruiken in toekomstige maanden waarin je meer elektriciteit verbruikt dan je zonnepanelen produceren.
De beschikbaarheid van salderen en terugleveren kan variëren afhankelijk van je locatie en de regelgeving in je regio. Het is belangrijk om contact op te nemen met je lokale energieleverancier of netbeheerder om te achterhalen welke regels en tarieven van toepassing zijn in jouw gebied.
Als je zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit overschot wordt geregistreerd en verrekend op je elektriciteitsrekening. In sommige gevallen ontvang je een krediet voor de teruggeleverde energie dat je kunt gebruiken wanneer je meer elektriciteit nodig hebt dan je panelen op dat moment produceren.
Ja, de meeste netwerken staan toe dat overtollige zonne-energie wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Dit wordt netto-metering genoemd. De elektriciteit die je teruglevert, wordt geregistreerd en afgetrokken van je elektriciteitsverbruik. Sommige energieleveranciers vergoeden je zelfs voor de teruggeleverde elektriciteit.
Salderen is het proces waarbij de elektriciteit die je zonnepanelen produceren en die niet direct wordt verbruikt, wordt teruggevoerd naar het elektriciteitsnet. Deze teruggeleverde elektriciteit wordt afgetrokken van je elektriciteitsrekening, wat betekent dat je alleen betaalt voor het nettoverbruik (verbruik minus teruglevering).
Thuisbatterij
De benodigde capaciteit van je thuisbatterij hangt af van je energieverbruik en de hoeveelheid energie die je wilt opslaan. Een energieprofessional kan je helpen de juiste grootte te bepalen.
Ja, thuisbatterijen kunnen ook worden gebruikt zonder zonnepanelen, maar ze zijn het meest effectief wanneer ze worden gecombineerd met een hernieuwbare energiebron.
Een gemiddelde thuisbatterij heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar, afhankelijk van het type en gebruikspatroon.
Kenniscentrum
Wil je meer weten over zonnepanelen? Kijk gerust rond in ons kenniscentrum.